Huolestuttaako sinilevä

Lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinibakteerien eli kansan-omaisemmin sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat esiintyä vedessä hippusina tai värjätä veden vihreäksi ja jopa muodos­taa veden pinnalle paksuja leväkasaumia.

Kukinnan eli sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennus­taa ja hallita. Tuulet ja virtaukset voivat liikutella sinilevämassaa, joten sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti jopa saman päivän ai­kana.

Ohjeet sinilevän tunnistamiseen tästä

  • Mikäli vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä eikä löylyvetenä. Vettä ei saa myöskään käyttää syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun eikä lemmikkien tai kotieläinten juomavetenä.
  • Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Jos epäilet uineesi sini­leväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää rantaan eikä uimaan paikalla, jossa on havaittu sinilevää.
  • Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pes­tään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Myrkytys-tietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.
  • Kunnat valvovat yleisten uimarantojen sinilevätilanteen, ympäristöter­veydenhuolto ottaa näytteet uimarantojen vedestä ja testitulokset ovat nähtävillä uimarannoilla.

Hyvää kesää kaikille mahdollisesta sinilevä harmista huolimatta!

Ympäristötoimi