Ernst Lampen

Ernst Lampén Iso-Keisari

7.1.1865 – 2.4.1938

(Ernst Adolf Lampén v:sta 1936 Iso-Keisari)

Ernst Lampén oli aito renessanssi-ihminen, suuri humanisti. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat useat 1900-luvun alkupuolen suuret taiteilijat. Elämäntyönsä hän teki opettajana, mutta hänet tunnetaan myös savolaisuuden apostolina, matkailijana, kirjailijana, lehtimiehenä, musiikkimiehenä ja vapaa-ajattelijana. Ernst Lampénin elämä ja toiminta sivuaa myös monin tavoin Savoa ja Rantasalmea.

Ernst Lampén muistetaan Rantasalmella etenkin kirjastaan Pappilan lapset, Hki 1929. Kirjassa Lampén muistelee 50 vuotta Rantasalmelta lähtönsä jälkeen elämää pappilassa ja Rantasalmella ja piirtää mielenkiintoista aika-  ja henkilökuvaa.

Nämä sivut kuvaavat monitahoisesti ”Lampén-nimistä indiviidiä”, joka parhaiten tunsi viihtyvänsä ”pyhän kevytmielisyyden” leimaavan savolaisen rahvaan parissa.

Rantasalmen kirjaston kotiseutukokoelmasta löytyvät Lampénin teokset. Rantasalmen Kirjoittaja-yhdistys Ernesti on myös nimennyt itsensä maineikkaan kirjoittavan esikuvansa mukaan.

Kiitos Opetusministeriölle taloudellisesta tuesta, kustannusosakeyhtiö Otavalle kuvista, haastattelusta Ulla Kupilalle  ja Kirjoittajayhdistys Ernestille materiaalin kokoamisesta.

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu