Suomen matkailun isä

Kuva: Poika Vesanto, Otavan kuva-arkisto

Suur-Saaren impien iloisessa kassapäisten karkeloissa, ”kainaloisten kanojen” pylväänä.
Valokuva: Otavan kuva-arkisto, 1932

Mainio matkailija Ernst Lampén varusteineen retkellä Inarissa. Kuvausvuosi on tuntematon, mutta se on julkaistu Lampénin 60-vuotispäivän johdosta kirjoitetun jutun yhteydessä Matkailuyhdistyksen kalenterissa vuonna 1925

Jäämerenkalastaja, Ernst Iso-Keisari, Helsinki, 178 cm pitkä ja 118 kg raskas. Sillipiika Elina Kilpinen, Merikarvia, 146 cm lyhyt ja 40 kg kevyt. Valokuva: Otavan kuva-arkisto

Ernst Lampénia ei ole syyttä kutsuttu Suomen matkailuaatteen isäksi. Hän toimi vuosina 1912-21 Matkailulehden ja Turisttidskriftin päätoimittajana. Suurin osa Lampénin kirjallisesta tuotannosta liittyy matkustamiseen. Hänellä oli lähes elämänsä loppuun saakka rautateille ilmaislippu, jota hän ahkerasti käytti ja kirjasi näkemäänsä ja kokomaansa herkullisiksi kuvauksiksi.

Vuonna 1925 kirjoittaa Ragnar Nummelin Suomen matkailijayhdistyksen vuosikirjassa. ” Ernst Lampénin nelikymmenvuotinen työ matkailun edistämiseksi ja hänen siinä saavuttamansa suuret kokemukset oikeuttavat hänet kantamaan matkailukuninkaan arvonimeä. Matkailu, matkustaminen on oleellinen osa Lampénin persoonallisuudesta. Hän omaa oivallisen matkustamisen taidon, hänen matkansa muodostuvat aina hauskoiksi ja opettavaisiksi, hän tuntee seikkailujen lumoavan houkutuksen ja tietää, miten näköpiiri matkaillessa avartuu. Lampén tietää, että hilpeimmän mielen tapaa ihmisillä, jotka matkustelevat.

Ei sitä Suomen kolkkaa, joka ei olisi Lampénin mieltä kiinnostanut. Lukemattomilla jalkamatkoilla, polkupyörä- ja autoretkillä., laivalla ja junalla on hän kulkenut maassamme joka suuntaan ristiin rastiin. Hänen matkakertomuksensa koskevatkin miltei kaikkia maamme osia, eteläisimmistä saaristoseudusta sisämaan vesistöjen kautta aina pohjoisen Jäämeren rantamille asti. Lampén kuvailee sekä luontoa että kansaa, varsinkin viimeksi mainittua. Hän on antanut meille savolaisia kulttuurikuvia, kertonut entisajan talvimatkoista ennenkuin rautatietä oli olemassa ja kuvaillut palkovenematkoja Suomen poikki, elämää herraskartanoissa ja matkailuhotelleissa, elämää tukkijätkien, lappalaisten ja pohjolan uudisasukkaiden keskuudessa.

Lampén matkailee myös ulkomailla, Saksassa. Itävallassa, Sveitsissä ja Unkarissa. Mieluisimmaksi hän kokee kesäiset kiertomatkat kotimaassa ja matkoillaan hän hakeutuu mahdollisuuksien mukaan kansan pariin. Lampén oli luonteeltaan välitön ja iloinen ja toisin kuin isänsä hän oli kuin kotonaan kansan parissa, esim. "Hellekesä Runnilla"

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu