Musiikkimies

Kuva: Hilda Flodin-Laitinen,
1929 Otavan kuva-arkisto

Lampén peri musikaalisuutensa ennen kaikkea äidiltään ja yliopistoaikana musiikinharrastus oli keskeisellä sijalla hänen elämässään. Ernst kuului veljensä Walterin kanssa Ylioppilaskunnan Laulajien kantajoukkoon. Opiskeluajan jälkeenkin Lampén oli aktiivinen kuoromies ja laulunopettaja.

”Laulua ja soittoa harjotetiin hartaasti pappilassa. Äitini säestyksellä kaikki lapset virittivät virsiä sunnuntaisin pianon ympärillä. Myöhemmin matkimme kvartettilaulajia laulamalla heidän laulujaan korvakuulomme mukaan. Äänenmurroksesta päästyämme
muodostimme kuoron, jonka ohjelma oli sangen lavea.

Pianolla ja yksinlauluissa vallitsivat ylivoimaisesti saksalaiset mestarit Haydnista ja Mozartista lähtien melkein Wagneriin saakka. Parhaimman saavutuksen pianonsoitossa omasivat Walter veljeni ja Fanny (Paunu) sisareni. Laulujohtajina ovat esiintyneet sekä veljeni Walter että minä, soololaulajina sisareni Augusta, Fanny ja minä. Veljeni Arnold oli jonkin verran piirustaja. Musiikki ja laulu siis täyttivät aikamme, ja pappilan saleista kuului alituinen äänen mökä.”

Opiskeluajan mieliin painuvimpia musiikkitapahtumia olivat ne kerrat, jolloin kuoro esiintyi keisarille, Pietarin hovissa ja Suomen rannikolla ankkuroidulla keisarin huvipurrella.

”Meiltä ja muualta” kirjassaan kertoo Lampén vierailusta.

”Laulettiin Maamme-laulu ”Tsarevnan” kannella. Kaikki miehiset läsnäolijat paljastivat päänsä. Yksi seisoi lakki päässä. Se oli keisari Aleksanteri III. Joko hän ei heti tuntenut Maamme-laulua eikä äkännyt sen merkitystä, tai ajatteli hän, että Venäjän keisarin täytyy seistä kaikkien kansansa kansallislaulujenkin yläpuolella. Hän seisoi koko ajan lakki päässä, vaikka kaikki muut paljastivat päänsä. Laskin tuon tapauksen elämäni historiallisten elämyksien lukuun. Olihan mielenkiintoista nähdä kerran henkilön ja seistä sellaisen edessä, joka Jumalan voideltuna itsevaltiaana samalla oli kaikkien alamaistensa pää, joka edusti sekä valtiota että isänmaata sen korkeimpana ilmestysmuotona. Sellaista kohtausta tuskin koskaan enää saan nähdä, tuskinpa kukaan muukaan Euroopassa. Itsevaltias ei paljastanut päätään muuta kuin Jumalan edessä ehkä myös pyhän Miikkkulan, pyhän Yrjänän ja pyhän Iivanan kuvien edessä. Jumalaa lähin henkilö, hänen sijaisena maailmassa, oli venäläisten silmissä tsaari, niin hoettiin aina viimeisiin aikoihin saakka.”

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu