Kirjailija

Kokoelma ”Suomea samoilemassa” sisältää ”Jekaterina Panfilovnan” lisäksi mm. kuvaukset: ”Keisari Aleksanteri III:n luona vieraisilla”, ”Juhani Ahon poikavuosilta” ja ”Hellekesänä Runnilla”.

”Pappilan lapsissa” Lampén muistelee 50 vuotta Rantasalmelta lähtönsä jälkeen elämäänsä pappilassa ja Savon maisemissa ja tallentaa mielenkiintoisia ajankuvia pappilasta, ihmisistä, tapahtumista. Kirjassa on mm. antoisa kuvaus maailmankuulun arkkitehdin Eliel Saarisen ristiäisistä. Eliel Saarinen syntyi 20.8.1873 Rantasalmen pappilassa

”Matkailun hauskuus riippuu etupäässä matkamiehestä itsestään eli toisin sanoen matkailutuulesta. Jättäkää kotinne ja menkää tuulettamaan itseänne, kyllä koti hoitaa itsensä! Eihän teidän tarvitse matkustaa muihin maanosiin, niin kuin Saksan keisari tekee, menkää peninkulman päähän, olkaa siellä vaikkapa vain yksi päivä, ja totisesti minä sanon teille, että siitä on oleva teille suurempi sielun ja ruumiin virkistys kuin kymmenestä tyhjästä, ikävästä kylässä käynnistä naapurienne luona, joitten ajatukset ja sanat ulkoa tunnette.”

Näin aloittaa Lampén kirjansa ”Suomea maitse ja meritse”. Suurin osa Lampénin kirjallisesta tuotannosta liittyy matkailuun ja pienehkö osa käsittelee uskonnollisfilosofisia tai oikeammin uskonnonvapauskysymyksiä. Suuri osa tuotannosta on käännetty myös ruotsin kielelle.

Mikko Kilven arvioinnin mukaan ”Lampén ei kirjailijana suinkaan ole tyyliniekka; hän ei yleensä vaivaudu tavoittelemaan varsinaisia kaunokirjallisia arvoja. Useimmiten hän vain haluaa kertoa hauskan jutun, ja hän tekee sen niin riemastuttavalla tavalla, etteivät nuo jutut ole vieläkään menettäneet tuoreuttaan. Tuskin voidaan ajatella suomalaista huumorin antologiaa, jossa Lampén ei olisi edustettuna. Esim. ”Jekaterina Panfilovna” tuo ”Turisti- ja kulttuurikuvaus Punkaharjulta” on jo kohonnut omassa lajissaan klassilliseen arvoon.”

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu